SEBÉSZETI ÉS SZEMÉSZETI TANSZÉK ÉS KLINIKA

Állatorvostudományi Egyetem

INFORMÁCIÓK A KLINIKÁRÓLÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének Klinikája 2002-ig egyaránt helyt adott nagyállatok (ló, szarvasmarha és egyéb gazdasági haszonállatok) és kisállatok (kutya, macska) sebészeti ellátásának. A Nagyállatklinika 2002-ben az István utcából Üllőre költözött.


A Sebészeti Klinika kisállatrészlege 2006. óta az Egyetem másik két klinikai részlegével (Belgyógyászat, Szülészet) együtt az újonnan kialakított Központi Kisállatklinika épületén belül üzemel. A Sebészeti Klinika mintegy 5-6000 állatot fogad évente. A sebészeti betegek alapellátásán túl a klinika fő profilja a speciális sebészeti diagnosztika és műtéti ellátás. A csont- és ízületsebészeti műtő - a már rutinnak számító beavatkozások mellett - speciális ortopédiai műtétek, artroszkópiás beavatkozások, valamint gerincműtétek elvégzésére is alkalmas. A lágyszervi műtőblokkban az egyszerűbb sebészeti beavatkozások mellett a hasi és mellkasi műtétek teljes skálája, onkológiai és plasztikai beavatkozások, laparo- és torakoszkópia is megtalálhatók a műtéti repertoárban. A két kisállatműtőben évente kb. 2500 operációra kerül sor. A műtőkben a színvonalas aneszteziológiai hátteret képzett aneszteziológusokból, rezidensekből és hallgatókból álló team, altatógépek és modern monitoring rendszer biztosítják. A kisállatok szájsebészeti és fogászati ellátása önálló szakrendelés keretén belül történik. A kórházi kezelést igénylő betegek elhelyezése és megfigyelése a kisállatsebészeti egységhez tartozó kisállatkórházban történik. A Sebészeti Klinika Radiológiai Osztálya (évi kb. 4000 vizsgálattal) valamennyi egyetemi klinika röntgen- és CT vizsgálati igényét kielégíti. A Sebészeti Klinika munkatársai részt vesznek az egyetem 24 órás klinikai ügyeleti szolgáltatásában.


Egyetemünk 2012-ben elnyerte az ISO 9001:2009 minősítést, ill. 2014-ben sikerrel teljesítette az EAEVE (európai felsőoktatási és minőségbiztosítási) akkreditáció előírásait és ajánlásait. Intézményünk szervesen kapcsolódik a világ tudományos vérkeringésbe, így az általunk alkalmazott elvek és módszerek bátran összevethetők a nemzetközi trendekkel. A mi szakmai filozófiánk sokkal inkább egy olyan, minőségi állatorvosi szolgáltatás kialakítása, amely jóval a megszokott átlag előtt jár, tudományos hozzáállásra és nagyfokú szakmai tapasztalatra alapoz, és méltó kíván lenni az egyetlen magyar állatorvos képző intézmény nevéhez.


Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika kutatási programjai 1994-től
1994 Ductus thoracicus drainage immunológiai jelentősége a transzplantáció területén (SOTE, Transzplantációs és Sebészeti Klinika; Martin Luther Universitat Halle, Németország)
1995 Veseátültetés kutyában (PhD fokozat) (SOTE, Transzplantációs és Sebészeti Klinika)
1997 VALTRAC-BAR típusú anasztomózis gyűrű alkalmazása a nyelőcsősebészetben (SOTE - Ph.D program) (Országos Onkológiai Intézet, Sebészeti Osztály, Budapest)
1999-2000 Előkísérletek a belső rectus-hüvelyből képzett autograft érprotézis beültetésének kifejlesztésére (Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Groningeni Egyetem, Hepatobiliaris Sebészeti és Májtranszplantációs Klinika, Hollandia)
2000-2001 A Valsalva sinusok elváltozásai szerepének kísérletes vizsgálata az aorta-billentyűk degeneratív rendellenességeinek kialakításában nyúlban (Heineman Medical Research Laboratories, North Carolina, USA)
2001-2004 Belső rectus-hüvelyből készített érgraft beültetése és vizsgálata kutyában (SE-ÁOK - Ph.D program) (Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Groningeni Egyetem, Hepatobiliaris Sebészeti és Májtranszplantációs Klinika, Hollandia)
2003- A mesenchymalis szövetek válaszreakciói végtaghosszabbításban (SE-ÁOK - Ph.D program) (Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinika)
2006-2009 Új elektrosebészeti technikák vizsgálata (ÁODI PhD program)
2007-2010 A subarachnoidealis tér nyomásváltozásai myelographia során (ÁODI PhD program)
2006-2011 Belső rectus-hüvelyből készített érgraftok túlélésének vizsgálata különböző képalkotó eljárásokkal. (ÁODI PhD program)