SEBÉSZETI ÉS SZEMÉSZETI TANSZÉK ÉS KLINIKA

Állatorvostudományi Egyetem

INFORMÁCIÓK A KLINIKÁRÓLBetegfelvétel

Betegeink egy része beutaló nélkül érkezik. Őket a sebészeti ambulancia fogadja, ahol az állatot megvizsgáljuk és javaslatot teszünk a kezeléséről vagy további vizsgálatáról. Az állatok más része külső állatorvosok által beutalt beteg, akik speciális vizsgálatra vagy ellátásra érkeznek.

A beérkezett állatokkal minden esetben be kell jelentkezni a klinika recepcióján. Új beteg esetében a regisztrációhoz szükség van az állat adataira (oltási könyv!), ill. a tulajdonos személyi igazolványára. Visszatérő betegek esetén elegendő az egyetemi nyilvántartási szám (ún. állatkód). A beutalóval érkező állatok esetén a konzultáció lehetősége érdekében a beküldő állatorvos nevét és telefonszámát is rögzítik. Ugyancsak fontos lehet, ezért érdemes elhozni az állat korábbi leleteit (labor, röntgen, ultrahang stb.). Az adatfelvétel során - ha ez nem ismert - az állat tömegét is lemérjük. Előzetes időpont egyeztetésre van lehetőség telefonon keresztül is (06-1-478-4197). Az egyeztetett időpontra érkező betegek előnyt élveznek a szólítás sorrendjében.

Munkarend

A klinikai napirend a reggeli vizittel indul. Itt a klinika orvosai átbeszélik az előző nap eseteit, elemzik az elkészített röntgenfelvételeket, megállapodnak a kórházi betegek aznapi kezelési tervéről. A viziten kerül sor az aznapi diagnosztikai és műtéti sorrend összeállítására is. A sebészeti szakrendelés 9 órától indul. A vizsgálatok, a beavatkozásra váró állatok felvétele 3 helyiségben folyamatosan történik. Általában 10 óra körül kezdődnek a tervezett műtétek. A kórházi felvételt nem igénylő állatok a műtétek végeztével 15-16 óra körül kerülnek hazaadásra. Az előzetes egyeztetés nélkül érkező betegek ellátását az aznapi ügyeletes sebész állatorvos végzi. A szakrendelésekről lentebb olvasható részletes leírás.

Hétköznap 16 és este 20 óra között, továbbá hétvégén és ünnepnapon reggel 9 és este 20 óra között sebészeti ügyeletet tartunk bejelentett vagy sürgősséggel érkező betegek számára. Minden nap este 20 órától reggel 8 óráig kizárólag sürgősségi ellátást igénylő kutya- és macskabetegek számára tartunk fenn emelt díjas éjszakai ügyeletet, amelyet készenléti (behívásos) ügyelettel egészítünk ki.

Panaszok és észrevételek

A tulajdonosi panaszok kivizsgálása ügyében illetékes vezető: Prof. dr Németh Tibor, egyetemi tanár, tanszékvezető. E-mail cím: nemeth.tibor@univet.hu


SZAKRENDELÉSEK
Röntgenvizsgálatok

A Radiológiai Osztály hétköznapokon 9-15 óráig tart nyitva. Röntgenvizsgálatra az alábbi esetekben kerülhet sor:

 • klinikánk állatorvosa kéri a vizsgálatot
 • külső állatorvos kéri a vizsgálatot:

  A beküldő kollegákat általában arra kérjük, hogy beutalójukon egyértelműen jelezzék, hogy az állat további teljes vizsgálatát (és kezelését) is kérik, vagy csak a röntgenfelvételt. Előbbi esetben a röntgenvizsgálatot meg kell előzze egy klinikai vizsgálat klinikánk ügyeletes állatorvosa részéről, aki innentől kezdve az esetet gondozza. Ha csak a felvétel elkészítését kéri a beküldő állatorvos, a kísérő dokumentumnak pontosan tartalmaznia kell, milyen típusfelvétel elkészítéséről van szó. Ez esetben a tulajdonossal küldjük vissza az írásos leletet. (Szükség esetén a felvétel elektronikus változatát e-mailen is el tudjuk küldeni, ill. a későbbi konzultációs lehetőséget is biztosítjuk.)

 • az állat tulajdonosa kéri a vizsgálatot:

  A csípő- és könyökdiszplázia-szűrések kivételével arra kérjük a gazdikat, csak egyetemi klinikai vagy külső állatorvos által beutalt beteggel keressék fel közvetlenül a Radiológiai Osztályt!

A gazdiknak gyakran van elképzelésük arról, hogy mit kellene megröntgenezni "(Szeretnénk a lábáról egy röntgent)", de ez sokszor szakmailag nem megalapozott, illetve az állat állapota további vizsgálatokat is igényelhet. Mindenképpen kell tehát egy állatorvos, aki az esetet kézben tartja, átlátja, a vizsgálatok eredményeit összefogja és dönt a további kezelésről. A Radiológiai Osztályon a röntgenfelvételek elkészítése és leletezése zajlik. Az "és akkor most mi a baja?" vagy "most akkor hogyan kezeljük?" jellegű tulajdonosi kérdéseket sajnos nem vagyunk jogosultak kellő megalapozottsággal megválaszolni.


A röntgen- és CT felvételek digitális formában készülnek, amelyekről igény esetén elektronikus másolatot tudunk küldeni e-mailben. Ehhez az állat kódját, és a készítés dátumát a ate.radiologia@gmail.com címre kell elküldeni. A képeket arra az e-mail címre küldjük vissza, ahonnan a kérelem érkezett.

Komputertomográfiás (CT) vizsgálatok

Az Állatorvostudományi Egyetemen az 1990-es évek óta végzünk komputertomográfiás vizsgálatokat. A CT használata a sebészi diagnosztikában mára rutinszerűvé vált. Az eredetileg humán célra gyártott berendezések állatok vizsgálatára is alkalmasak, a fő különbség az, hogy az állatokat a vizsgálathoz minden esetben el kell altatni, hiszen nem mozoghatnak vizsgálat közben. A modern CT készülékek rendkívüli mértékben kitágították az állatorvosi diagnosztika lehetőségeit. A CT felhasználása mind a központi idegrendszer, mind az egésztest vizsgálatokban a diagnosztika alapvető módszerévé vált. A komputertomográfia egyfajta röntgenvizsgálat, amely hagyományos röntgennél sokkal részletgazdagabb képeket eredményez. Ez annak köszönhető, hogy a vizsgált testrészt számos egymást követő haránt irányú szeletben láttatjuk. A speciális képalkotás a modern számítógépes háttéren alapul.

Klinikánkon a CT vizsgálatokat mindig megelőzi egy általános kivizsgálás, ami alapján el tudjuk dönteni, hogy az adott állat betegsége, általános állapota lehetővé teszi-e a vizsgálathoz szükséges bódítást. A narkózis minden esetben altatógéppel és szigorú, folyamatos ellenőrzés mellett történik. A betegvizsgálat célja az is, hogy eldönthessük, van-e értelme az adott esetben a CT-nek, várhatunk-e tőle olyan eredményt, ami előmozdítja a diagnózist és a gyógykezelést. A célunk mindig az, hogy ne csupán CT-képeket „állítsunk elő”, hanem legyen korrekt diagnózis és terápiás terv is.

A CT vizsgálatokat hétköznapokon 9-15 óra között végezzük. A vizsgálatra minden esetben előre be kell jelentkezni a 06 1 478 41 97-es telefonszámon!


Milyen esetekben javasolt CT vizsgálatot végezni?

Központi idegrendszeri betegségek esetén

 • Traumás fej és gerincsérülések
 • Daganatok
 • Veleszületett elváltozások
 • Degeneratív gerincbetegségek

Fülészeti betegségek esetén

 • Krónikus külső hallójárat-gyulladás és következményes középfül-gyulladás
 • Egyensúlyzavarok

Állkapocsízület megbetegedése

 • Traumás sérülések
 • Krónikus ízületgyulladás

A szemgödör vizsgálata

 • Szemgödri daganat, tályog

Orrüregi elváltozások

 • Krónikus orrgyulladás
 • Orrüregi daganat

Mellkas

 • A tüdő, a mellkasfal és a gátorköz gyulladásos és daganatos betegségei

Medence

 • Traumás sérülések
 • Daganatok

Egyes esetekben hasüregi és végtag vizsgálatok

Szemészet

A Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Klinikáján több évtizedes hagyománya van a szembeteg állatok kezelésének. A szembetegségek felismerésének és gyógyításának eleink olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak, hogy az ellátó Klinika nevébe is belefoglalták a „szemészeti” szót; az európai állatorvosi egyetemeken, a Budapestin kívül, csupán Bécsben találkozhatunk hasonlóval.  Ez nem meglepő, hisz a budapesti egyetemen, fennállásának több mint kétszáz éve alatt, több világhírű állatorvos szemész is tevékenykedett.

Ezt az elkötelezettséget igyekszünk tovább vinni napjaink szemészeti betegellátásában is, egyetemi színvonalú szakmai munkát folytatva. Munkánkat fejlett műszerezettség segíti, amely révén az állatok szemében előforduló legkisebb elváltozások is időben felismerhetők, lehetővé téve a korai diagnózist és hatékony terápiát. A szemészeti vizsgáló módszerek széles spektrumával rendelkezünk, amely nem csak a betegségek felismerését segíti, hanem alkalmas tenyésztési célú szemészeti szűrővizsgálatok elvégzésére is. A teljesség igénye nélkül a rendelkezésre álló vizsgáló módszerek a következők:

 • réslámpa-biomikroszkópia
 • funduskamerás szemfenék vizsgálat
 • gonioscopia (csarnokzug vizsgálat)
 • szemnyomás mérése digitális készülékkel (Tonopen)
 • szemészeti ultrahangvizsgálat
 • könnytermelés mérése
 • computertomographia (CT)
 • speciális laboratóriumi vizsgálatok

A helyes diagnózis felállítását követően az időben elkezdett kezelésekkel a látás és a szem a legtöbbször megmenthető. A szemészeti kezelőkben elvégzett gyógyszeres kezelésekkel vagy a szemészeti műtőben végrehajtott bonyolult szemműtétekkel igyekezzük segíteni az állatok látásának helyreállítását. A Sebészeti és Szemészeti Klinika magas színvonalon felszerelt szemészeti műtőjében több korszerű készülék segíti a szemsebész munkáját. Ilyenek például az altató-lélegeztető gépek, az operációs mikroszkóp vagy a szürkehályog műtéteknél használt phacoemulsiphicator. Ez utóbbi eszközzel az állatok – oly gyakori – vakságot eredményező szürkehályogja, az embereknél is használt módszerrel sikeresen operálható. Az eredményességet fokozza, hogy a műtét alkalmával, kifejezetten állatok (kutya, macska) számára kifejlesztett műszemlencsét ültetünk a beteg szemlencse helyébe.

Szemészeti szakrendelés a hét minden napján, előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján. Elérhetőségek: szemészeti diszpécser központ: 06/20 276 8989; egyetemi recepció: 06/1 4784197.

Fogászat

A szakrendelés keretében általános szájhigiéniai beavatkozások (fogkőeltávolítás, polírozás), szájüregi RTG-vizsgálatok, gyökérkezelés, fogtömés, fogeltávolítás, fogszabályozás, különböző szájüregi betegségek kezelése, szájüregi daganatok eltávolítása és szaktanácsadás történik. Az altatást vagy bódítást igénylő beavatkozások a klinika szakmai és infrastrukturális hátterének köszönhetően rendkívül magas biztonságúak. Betegeinket előjegyzéses rendszerben fogadjuk (tel: 06 1/478 4197, 06 1/478 4100), de sürgős esetekben ezektől eltérő időpontokban is rendelkezésre állunk.

Ortopédia

A kisállat-ortopédia a kisállatok mozgásszervi betegségeinek megismerésével, gyógyításával foglalkozó tudományterület. Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének Klinikáján már a kezdetektől munkálkodtak olyan szakemberek, akik egész életüket arra tették föl, hogy ezt az izgalmas, dinamikusan fejlődő tudományterületet meghonosítsák Magyarországon, magas színvonalon műveljék és tudásukat továbbadják a következő generációknak. A Fellner Ferenc és Szokolóczy Iván tanár urak által lerakott szilárd alapokra építve a 90-es évektől hatalmas fejlődésen ment át a kedvtelésből tartott kisállatok ortopédiai ellátása. A magánklinikák megjelenésével jó értelembe vett verseny alakult ki a szakmán belül, ami folyamatos kihívás elé állítja klinikánk munkatársait is. Legfőbb helyzeti előnyünk a teljes specializáció, vagyis - ellentétben a magán klinikán dolgozókkal – az itt dolgozó ortopéd sebészek csak ezzel a területtel foglalkoznak, ezt gyakorolják és tanítják minden nap. Ennek és az egyetem kínálta jobb felszereltségnek köszönhetően klinikánkon jelennek meg először a legújabb műtéti eljárások és terápiás módszerek.

A csontsebészeti műtőblokk másik fontos feladata a gerincsebészeti műtétek végzése. A gerincvelői eredetű mozgászavarok, súlyosabb esetben bénulások jelentős része műtétileg orvosolható. Ehhez a klinika szinte valamennyi egységének szoros együttműködése szükséges: pontos neurológiai vizsgálat, precíz anesztézia, kontrasztos röntgen- vagy CT vizsgálat, amit a gerincvelő műtéti feltárása követhet. Ezzel a csapatmunkával sikerült az utóbbi években nagymértékben javítani a gyógyulási eredményeinket, amiben természetesen döntő szerepe van a külső klinikákon dolgozó állatorvos kollégáknak, akik felismerve a betegségben rejlő veszélyt, időben küldik műtétre a betegeket.

Aneszteziológia és fájdalommenedzsment

Az aneszteziológiai ambulancián vizsgálatra és konzultációra várjuk a tervezett műtét előtt álló kutya- és macskabetegeket és tulajdonosaikat. A rendelés keretében részletes felvilágosítást adunk az altatás lehetséges módjairól, annak kockázatairól és az utókezelés egyes vonatkozásairól. Amennyiben indokolt, a műtétet megelőzően további kiegészítő vizsgálatokat (például vérvizsgálatok, kardiológiai vizsgálat) végzünk. A rendelésen való részvétel és kivizsgálás opcionális, azonban az idősebb, krónikus betegségekben szenvedő, vagy nagyobb műtét előtt álló betegek esetén mindenképpen javasolt, mivel az altatási biztonságot növeli.

Műtét előtt álló betegeinken kívül szakrendelésünkre várjuk krónikus fájdalmakban szenvedő kutya- és macskabetegeinket is. Elsősorban mozgásszervi (például ízületi kopás), onkológiai és idegrendszeri eredetű fájdalmak kezelését végezzük gyógyszeres és egyéb módszerekkel. Fontos tudni, hogy a krónikus fájdalmak az állatok életminőségét jelentősen rontják, valamint hogy ezek többsége eredményesen kezelhető, mérsékelhető. Ez gyakran látványos eredménnyel jár (például egy hónapok óta fennálló sántaság megszűnése). A szakrendelés a fizioterápiás rendeléssel együttműködik.
A szakrendelésen egyedileg egyeztetett időpontban tudjuk Önöket fogadni. Kérjük, jelentkezzen be a Sebészeti Klinikán a 06-1-478 41 97-es telefonszámon, vagy a ptrmol@hotmail.com (dr. Molnár Péter) dunay.miklos.pal@univet.hu (dr. Dunay Miklós Pál) e-mail címek valamelyikén.

Fizioterápia szakrendelés

A fizioterápia a természet erőivel gyógyít, azonban nem egyenlő a természetgyógyászattal. Alapvetően a humán területen megszerzett tapasztalatot és tudást használjuk az állatgyógyászatban is, és ezek az eljárások tudományosan megalapozottak. Egyetemünkön 2006 óta végzünk fizioterápiás kezeléseket.

Milyen esetekben van erre szükség?

 • sántaság
 • izomzat rendellenessége (izomsorvadás, megrövidülés, letapadás, stb)
 • neurológiai betegségek rehabilitációja (porckorongsérv, perifériás idegsérülés)
 • mozgásképtelenség
 • koordinációs problémák és egyéb mozgászavarok

Fő részei:

 • gyógytorna
 • kiegészítő kezelések

Már ebből is látszik, hogy legfontosabb része a fizioterápiás kezeléseknek maga a torna. A tornakezelés tulajdonképpen mechanikai energiát használ (mechanoterápia). Azért ez a legfontosabb, mivel az egész fizioterápia fő célja az állatok visszavezetése az aktív és fájdalommentes mozgáshoz. A kiegészítő kezelések tárháza igen széles, azonban állatok esetében szinte kizárólag fizikai energiákkal szoktunk dolgozni (így pl. a gyógyfürdőkről le kell mondanunk).

Gyógytorna

A tornakezelést olyan betegek esetén is alkalmazhatjuk (sőt, elengedhetetlenül fontos a használata), akik nem képesek önálló mozgásra. Ilyenkor ún. passzív tornát végzünk, amikor a beteg teljesen passzív, és csak a terapeuta dolgozik. Ez egy igen fontos terápiás eljárás, ugyanis a mozgáshiány a szervezet mozgatókészülékeire (ízületek, csontok, izmok) nagyon rossz hatással van. Megfelelő terhelés hiányában a csontok szerkezete éppen úgy negatív irányban változik, mint az ízületek tápanyagellátása, vagy az izomzat ereje és tömege.

Azoknál a betegeknél, akik segítséggel tudnak csak mozogni, szintén tornakezelést alkalmazunk, az asszisztált gyakorlatokat végzünk. Ilyenkor a beteg és a terapeuta egyaránt dolgozik. Az önálló mozgásra képes betegek esetén pedig aktív tornát alkalmazunk. Ebben az esetben a terapeuta irányításával főként a beteg dolgozik.

Kiegészítő kezelések

Elektroterápia

Ilyenkor elektromos energiát használunk. Ha közvetlenül ezt használjuk, akkor direkt elektroterápiáról, ha átalakított formáját, akkor ultrahangterápiáról, vagy mágneses tér kezelésről beszélünk.

Hidroterápia

Alapvetően kétfajta mozgást különböztetünk meg: az úszást és a víz alatti sétát. Nagyon fontos, hogy szakember döntsön, melyik kezelési forma alkalmas az adott beteg állapotának javítására, mivel a két mozgásforma nagyon különbözik egymástól. Egyetemünkön egyelőre nem érhető el a hidroterápia.

A terápia rövid leírása

Az első találkozás alkalmával a terapeuta állapotfelmérést végez. Ez adja az alapját a terápia megtervezésének, ugyanis itt kapunk információt a kóros eltérésekről, rendellenességekről, amelyeket kezelni kívánunk. A terapeuta ezek után megbeszéli az állat gazdájával, hogy milyen eredményeket lehet elérni az adott esetben, és hogy ehhez mire van szükség. Nagyon fontos része a terápiának az a munka, amit a gazda otthon végez a pácienssel. Ezeket a terapeuta a találkozások alkalmával ellenőrzi, és szükség esetén változtat az előírt gyakorlatokon. Ezen kívül vannak olyan terápiás eljárások (pl. manuálterápia, elektroterápia), amelyeket kizárólag a terapeuta végez. Ortopédiai problémák esetén heti 1 v. 2 alkalommal kell a kezeléseken megjelenni, neurológiai esetekben előfordul, hogy heti 3, vagy több alkalom is szükséges lehet (ez attól függ, hogy a gazda mennyire alkalmas a terápiás eljárások elsajátítására). Egy kezelési ciklus általában két hónapig tart. A lehető legjobb eredmény eléréséhez azonban több terápiás ciklus szükséges.

Lágyszervi sebészet
Neurológia

A neurológiai szakrendelés keretében az idegrendszer betegségeinek a kivizsgálása történik. A betegek ellátásának első és legfontosabb lépése a szakszerű neurológiai vizsgálat elvégzése, ami a kórelőzményi adatok felvételét és a fizikális neurológiai vizsgálatot foglalja magába. Ez alapján határozható meg, hogy az idegrendszer melyik része érintett és milyen súlyos a megbetegedés ill, hogy milyen további kiegészítő vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis és kezelési terv felállításához. Kisállatokban gyakoriak gerinc betegségek, amelyek ellátása rendszerint komoly sebészeti feladat. Az agy és a perifériás idegrendszer betegségei pedig általában belgyógyászati jellegű szakellátást igényelnek. A belgyógyászati és sebészeti jellegű esetekre egyaránt jellemző, hogy a pontos diagnózis felállítása a legtöbb esetben csak fejlett műszeres (pl. CT/MRI/gerincfestés/ultrahang-vizsgálat) és laboratóriumi diagnosztikai módszerekkel lehetséges. A kisállatok neurológiai szakellátása ezért összehangolt csapatmunkát kíván. Fontos szerepet játszik ebben a neurológiai szakrendelés, az idegsebészeti ellátást is biztosító ortopédiai műtőblokk, a diagnózis felállításában gyakran nélkülözhetetlen képalkotó diagnosztikai szakrendelés és egyes esetekben a szoros együttműködés a Belgyógyászati Tanszék és Klinika munkatársaival.

A sebészeti klinika fő profilja a gerinc kompressziós betegségeinek képalkotó diagnosztikai kivizsgálása és műtéti kezelése. Hirtelen kialakult bénulásos tünetekkel, sürgősségi jelleggel foglalkozunk, az egyéb neurológiai kórképek kivizsgálásához (pl. epilepszia, egyensúlyzavarok, perifériás idegrendszeri betegségek), időpont egyeztetés javasolt. Kérjük, hogy a szakvizsgálatra jelentkezzen be a Sebészeti Klinikán, a 06-1-478 41 97-es telefonszámon. Sürgősségi esetben elsősegélynyújtást a 0-24 órás ügyeleti rendszerünkben tudunk végezni.

Kórházi részleg

Klinikánkon a hosszasabb kezelést igénylő betegeket a kórházi egységben szállásoljuk el. Az állatok elhelyezése egyedi ketrecekben történik, itt tartózkodásuk során teljes ellátást biztosítunk. Macskák és kutyák részére külön kórtermet tartunk fent. Az intenzív ellátást igénylő állatok 0-24 órás felügyelete és kezelése a Klinika intenzív kórtermében történik. A kórházi tartózkodás alatt az állatok 9-19 óra között látogathatóak, napi 1x10 perc időtartamra.